Ohlédnutí za oslavou 770 let výročí obce Předboj – 2. září 2023

Vážení spoluobčané,

v sobotu 2. září 2023 proběhla v Předboji dlouho připravovaná, a především dlouho očekávaná akce. Konala se výroční oslava – 770 let první písemné zmínky o obci Předboj. K tak významnému jubileu jsme si pro Vás připravili slavnost na fotbalovém hřišti, která byla zahájena v 11 hodin dopoledne a pokračovala až do pozdních večerních hodin.

Celou slávu moderoval Petr Vejvoda, zkušený moderátor z rádia Beat. Ten po přivítání návštěvníků akce, předal slovo starostce obce, paní Dagmar Horevajové a místostarostovi, panu Ondřeji Pechovi. Součástí slavnostního zahájení této významné události, byla rovněž vernisáž výstavy Předboj v čase, kde jste dostali jedinečnou příležitost seznámit se s historií obce a s jejími proměnami v průběhu let.

Následovalo milé vystoupení dětiček z Mateřské školy Předboj, které vykouzlilo úsměv na tváři snad každému z účastníků akce. Své hudební a pěvecké dovednosti nám představily šikovné děti z místních základních uměleckých škol. Dětská vystoupení zakončilo trio z taneční skupiny Roxton. Poté už se celým areálem nesl zpěv mladé talentované zpěvačky Anji Novákové.

Pro návštěvníky akce byl připraven den plný zábavy. Od netradičních nafukovacích atrakcí, jako byla překážková dráha pro děti i dospělé, přes lezeckou stěnu až po ukázku canisterapie a roztomilých terapeutických psů. Nejmladší účastníky výročních slavností a jejich rodiče, pak roztančil pan Zdeněk Kaňka se svým Kaňkolendem. Kdo chtěl, mohl vyzkoušet bublinkovou dílnu nebo si nechat vyrobit z balónku zvířátko. Děti si domů odnášely slušivé dočasné tetování a krásně namalované tvářičky. S místním mysliveckým spolkem jste si mohli zastřílet ze vzduchovky a TJ Sokol Předboj připravil zábavné soutěže pro malé i velké s lákavými cenami. Mnoho z Vás, rovněž využilo projížďku koňským povozem, kterou zajistil pan Brož z Mělníka a umožnil Vám tak prohlédnout si obec v klidu a z jiné perspektivy. Na památku na tento úžasný den, jste si mohli odnést fotografii se svými blízkými nebo přáteli, kterou Vám pořídili v zábavné fotobudce.

Na každé správně oslavě nesmí chybět pořádné občerstvení, a tak si návštěvníci mohli pochutnat na grilovaném hermelínu, výborném steaku, vepřové kýtě nebo na klasických pouťových dobrotách, jako je cukrová vata, trdelník a langoše.  Chutná káva, kvalitní víno, míchané nápoje, limonády a pivo, byly samozřejmostí.

Svou poctu Waldemaru Matuškovi, vzdal pan Jaromír Adamec, který jako by známému zpěvákovi z oka vypadl. Důkazem bylo početné obecenstvo všech věkových kategorií. Hudební doprovod na večerní taneční zábavu zařídila kapela Karyna z Neratovic, která zaznamenala mnoho kladných ohlasů.

Obecní úřad pro občany připravil mimořádné vydání předbojských zpráv a ve spolupráci s kronikářkou obce, paní Jitkou Paděrovou, připravil prodej upomínkových předmětů (kalendáře, magnetky, pera, pohlednice), které si rovněž můžete zakoupit na Obecním úřadě.

Kompletní fotogalerii z oslavy naleznete ZDE