Obecní policie: I psi mají své dny

Záběr obecní policie je poměrně široký. V březnu tak strážníci kromě „rutinního“ měření rychlosti a postihu některých dalších nešvarů pomáhali při zdokumentování černé skládky, napadení psa psy a vyšetřování vloupání. A právě na posledně zmíněné situace si posvítíme více.

Na skládce to smrdí?
Někteří z nás vědí, jiní tuší a další si třeba ještě neuvědomili, že zřejmě ne všechno, co se děje okolo umělého kopce v jihovýchodní části předbojského katastru, je v pořádku. I díky strážníkům obecní policie tak máme dobře zdokumentováno, co všechno končí na skládce, jejímž vnějším projevem je uvedený kopec. Na začátku byla „sledovačka“ uskutečněná pozorným Předbojanem, který zjistil, že na skládku je vyvážen podezřelý stavební odpad z jedné pražské demolice. Následovalo žádost o součinnost obecní policie, jejíž hlídka byla při první návštěvě ujištěna, že je vše v pořádku. Při té další ale bylo zjištěno, že na skládce zřejmě zdaleka nekončí jen suť a drť. Na fotografiích máme plechy, dráty, nádoby… Vše bylo postoupeno příslušným úřadům. Doufejme, že se dočkáme nápravy.
I psy mají své dny
V polovině března byla dvěma psy větší rasy napadena čivava. Stalo se tak při procházce, resp. venčení v ulici Pod Hřištěm. Incident je bohužel smutnou ukázkou naprosté nezodpovědnosti nekterých „pejskařů“. Mají totiž zřejmě pocit, že právě jejich miláček je ten, který by ani mouše neublížil, a může tedy volně pobíhat nebo se procházet po obci. V tomto případě naštěstí k žádnému zranění osob nedošlo a i napadená čivava si odnesla jen drobný šrám. Venčení psů bez vodítek a košíků ale může mít i tragické následky. Proto byl postup strážníků nekompromisní. Byla udělena bloková pokuta a přístě už majitelku psů-agresorů čeká přestupkové řízení. A všechny ostatní majitele psů, pejsků a pejsáčků důrazné žádáme: Venčete své psy alespoň v zastavěných částech obce na vodítku!
Vloupání za bílého dne
K nejsmutnější události měsíce (z pohledu autora) pak došlo hned na jeho počátku, kdy byl za bílého dne a v době přítomnosti jeho majitele vyloupen rodinný dům. Za nejsmutnější ji považuji proto, že oním majitelem byl bezbranný senior. Obecní policie v tomto případě mohla už jen zajistit místo činu a věc předat Policii ČR v Odolene Vodě, přesto se o události zmiňujeme. Krádeže se totiž v obci množí a řady jejich obětí se rozrůstají. Stavebníci, motoristé, senioři… Drzost zlodějů je stále větší, buďme pozorní!

-sob-