Obecní policie v dubnu: Pozor na nezvané hosty!

Jak naznačuje titulek, dotkneme se krom jiného nedotknutelnosti soukromého vlastnictví, na což jsme velmi citliví. Neméně citliví bychom ale měli být třeba k nepořádku ve veřejném prostoru. Patří totiž ne nikomu, ale nám všem.

Hned první dubnový den přijala obecní policie hlášení z ulice Pod Kapličkou, kde jeden z Předbojáků nachytal v noci na terase svého domu neznámého muže. Ten naštěstí nebyl agresivní a utekl poté, co zjistil, že o něm majitel domu ví. Každopádně se ale jednalo o nevítaného hosta, který měl nějaké nekalé záměry. Ujel v neznámém autě, ale jeho popis nabídnout můžeme: stáří asi 25 let, výška 160-170 cm, tmavší vlasy (snad kudrnaté), přes obličej měl bohužel šátek. Ještě předtím majitel domu před svým domem viděl vozidlo taxi se starším plešatým řidičem, který si snad měl dům fotografovat. Dávejte tedy prosím na svoje okolí, podezřelé dění se nerozpakujte oznámit strážníkům, kteří vše prověří a poznatky předávají republikové policii, které mohou být užitečné při odhalování trestné činnosti.

V poslední době se v Předboji rozmáhají tzv. neoprávněné zábory veřejného prostranství. Oč jde? Laicky řečeno o to, že když někomu dovezou stavební materiál, dřevo na zimu apod., nechá si vlastník nemovitosti vše složit ne na svůj pozemek, ale ven, v nejhorším případě na silnici. Takový způsob užití veřejného prostranství je ale nelegální, pokud dotyčný Předboják nepřijde na úřad, zábor nenahlásí a taky neuhradí příslušný poplatek. Obecně jsme vcelku tolerantní, když se jedná o nahodilou záležitost a zábor trvá řádově hodiny, ale v některých případech, kterých v poslední době přibývá, nelze oči přivírat. Strážníci se proto na tuto problematiku více zaměří. Aktuálně je v řešení např. ulice Horňátecká, která je úzká i bez svévolných záborů, naopak vyřešen byl zábor U Prutníku.

Dalším nezanedbatelným případem porušení právních předpisů bylo neoprávněné vypouštění vody do Kojetického potoka. Pravda, dělo se mimo zastavěnou část obce, takže si ho téměř nikdo nevšiml, ale snad právě proto jsme rádi, že celou věc i díky obecní policii řeší odbor životního prostředí brandýského úřadu a situace se nebude opakovat, resp., že si ten, kdo vodu vypouštěl, zařídí veškerá povolení.

Opilec na nástupní zastávce autobusu byl příčinou hned několika telefonátů strážníkům. Důvodem patrně bylo i to, že muž nespal, neseděl, neležel, ale potácel se i se zavazadlem okolo zastávkového označníku. Hrozilo tak kromě jiného, že neočekávaně vkročí do vozovky. Navíc bylo jasné, že autobusu se hned tak nedočká, protože ho žádný řidič prostě nevpustí dovnitř. Hlídka obecní policie muže prověřila a dohlédla na jeho přesun do míst, kde slíbil, že se z opičky vyspí. Jednalo se o stavebního dělníka pracujícího v západní části obce.

Poškození dětského hřiště na Západní Stráni i přilehlého oplocení jedné ze zahrad bylo nahlášeno 8. dubna. Že se fenomén sprejování objeví i v Předboji, je pro nás poněkud nečekané, protože sprejeři mají rádi, když jejich díla mohou zaujmout kolemjdoucí. Mrzí nás poškození majetku, které šetří i republiková policie a doufáme, že pachatel si už Předboj jako místo pro svoji tvorbu nevybere. Pokud by vám nápisy REB RIF, RITER BYR LOOR FUCK, FUNI nebo RIFLE v souvislosti s někým něco říkaly, dejte vědět policii.

Ve zkratce pak „obvyklé“ přestupky: 3x překročení rychlosti (66 km/h, 63 km/h, 69 km/h, vždy Velkoveská, vždy 500 Kč), 1x parkování v obytné zóně (U Prutníku, domluva), 2x pes bez páníčka (vždy retrívr, poprvé zdrhnul na Horňátky, podruhé odchycen a vrácen proti 1000korunové pokutě), 1x stání v autobusové zastávce (Na Vršku, zatím nedořešeno).

Přejeme klidný květen.

-sob-