Udržujte prosím pořádek!

V loňském roce jsme nechali zpevnit plochy pod kontejnery na tříděný odpad. Rozšířili jsme počet svozů, Častěji kontrolujeme naplněnost odpadových nádob. Přesto vykazuje třídění odpadů v Předboji značné rezervy. Jistě nejen my na úřadu jsme nespokojeni s nepořádkem, který se v jednotlivých „hnízdech“ často vyskytuje.

V první řadě bychom chtěli apelovat na vás všechny, abyste více využívali všechna tzv. hnízda (tj. místa s rozmístěnými kontejnery na tříděný odpad). Např. kontejnery ve Zvonkové ulici jsou pravidelně prázdnější než kdekoliv jinde v obci, naopak Pod Hřištěm mnohdy doslova přetékají. Přitom mnoho z vás odpady nevynáší, ale vyváží. Jistě není až tak velký problém zamířit autem jinam než k nejbližší popelnici.

Další velký problém představuje odpad odkládaný mimo kontejnery. Tento nešvar samozřejmě souvisí s jejich přeplněním, částečně řešitelným, jak je uvedeno výše, návštěvou jiného hnízda. Stejně tak ale lze získat mnoho prostoru navíc odzátkováním PET lahví či sešlápnutím nebo rozřezáním kartonů. Je opravdu takový problém pochopit, že sešlápnutá lahev od 2l coly zabere v popelnici o dost méně místa? Takže prosíme: odzátkujte lahve, sešlápněte je, rozřezejte kartony, rozšlapejte je, skleněné tabule ze starých oken zbavte rámů a sklo rozbijte atd. atd.

Při odchodu od kontejneru kontejner zavřete. Zejména v aktuálním větrném počasí létají mikrotenové sáčky a kusy polystyrenu i bez křidýlek hodně daleko. Leckdy pomůže i to, když Igelitové tašky s plastovým odpadem zavážete!

Neodkládejte prosím do kontejnerů ani okolo nich nic, co tam nepatří. Nedávná sbírka věšáků (chceme věřit, že je snad Pod Hřištěm ani nenechal Předboják) se nejen nedala přehlédnout, ale určitě se dala odvézt do některého ze sběrných dvorů v Neratovicích či v Praze. Když už tedy původce odpadu nedokáže počkat na kontejner na nadměrný či nebezpečný odpad, který pravidelně zajišťujeme na návsi.

Připomínáme, že svoz nejfrekventovanějších komodit je zajišťován takto: papír v úterý a pátky, plasty vždy ve čtvrtek a v pondělí, nápojové kartony každý druhý týden.

Děkujeme za pochopení i spolupráci.

udrzujte poradek 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

udrzujte poradek 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

udrzujte poradek 3