Září v knihovně

Máme po prázdninách i dovolených a všichni se zase vracíme ke svým povinnostem. I naši nejmenší v mateřské škole se vrátili z prázdnin. Na jaře se děti byly podívat prvně v knihovně a protože se jim tam líbilo, přišly s paní ředitelkou znovu do knihovny, aby si prohlédly nové knížky.

Na obecním úřadu probíhala ještě výstava k 760. výročí, a proto jsem se s paní ředitelkou dohodla, že s dětmi výstavu navštívíme. Velice mě překvapil jejich zájem i plno všetečných otázek při stručném výkladu o historii obce. Děti poznávaly místa z fotografií, chtěly vědět, co vše je napsáno ve velkých starých knihách a o vystavených předmětech toho chtěly vědět co nejvíce. Zkusily psát na starém psacím stroji, vyzkoušely mlýnek i váhu a velký zájem věnovaly části včelího úlu a vyprávění, jak včeličky med dělají. Jejich zájmu neušla ani část věnována nejstarší historii. A pak jsme se vrátily do knihovny a každé  dítě si vybralo knížku, kterou si může doma s rodiči přečíst.

V pondělí 23. září 2013 se sešli čtenáři a „příznivci“ knihovny také ještě na výstavě. Probrali jsme některé zajímavosti z dějin obce a starousedlíci přiblížili svým novějším sousedům historii fotografií. Při kávě jsme pak prohlédli některé nové knihy z výměnných fondů z Husovy knihovny v Říčanech a Městské knihovny Mladá Boleslav. Někteří si hned knížky zapůjčili. Na závěr jsme si připomněli akce, které nás na podzim čekají. Na říjen je připraven zájezd do divadla, v listopadu bude promítání filmu pro seniory a tak se nad knížkami zase sejdeme v adventním čase začátkem prosince.

Těším se na malé i velké čtenáře.

Jana Šandarová, knihovnice

knihovna deti 9 2013

(foto: Jitka Paděrová)

knihovna 9 2013

knihovna 9 2013 2