Anotace nových titulů

V naší knihovně máme 100 nových knih z Husovy knihovny v Říčanech. Přečtěte se anotace některých novinek.
Královnina guvernantka – Karen Harperová
Je krásný květnový den roku 1536 a v londýnském Toweru se schyluje k popravě bývalé královny Anny Boleynové. Mezi svědky ponurého divadla stojí i nenápadná Kat Champernowneová, jež v duchu přísahá, že nikdy neopustí dcerku své umírající paní a přítelkyně, malou Alžbětu, a bude ji chránit před vším zlým… Kat, dcera chudého venkovského zemana, se dostala ke královskému dvoru přičiněním Thomase Cromwella, který chtěl bystrou dívku využít pro své cíle. Obstaral jí místo v domácnosti Anny Boleynové, jejíž hvězda právě stoupala, a na oplátku po ní chtěl, aby ho zpravovala o veškerém dění ve svém okolí. Kat brzy zjistí, že život na výsluní má i svou odvrácenou stranu a že královský dvůr je plný intrik a všemožných nástrah. Dokáže si však získat Anninu důvěru a stává se přímou svědkyní všech triumfálních chvil i jejího krutého pádu. O to víc přimkne k Annině dceři a nakonec se díky své vytrvalosti stane Alžbětinou guvernantkou a vlastně i náhradní matkou. Spolu sdílejí vyhnanství, vězení, zvraty a pády, při nichž často visí život na vlásku. Když Alžběta po mnoha peripetiích nastoupí na anglický trůn, Kat jí nadále oddaně slouží, věrna až do konce dní slibu, který kdysi dala její umírající matce.

Ztracené město – Alec Palmer
Před čtyřiceti lety série několika přírodních katastrof vyvolaných globálním oteplováním úplně změnila podobu Země. Sedmdesát procent světové pevniny bylo zaplaveno mořem. Významná přímořská sídla úplně zmizela ze zemského povrchu nebo se zčásti ocitla pod mořskou hladinou. V oceánu se topí newyorská Socha Svobody, do nápisu Hollywood se opírají mořské vlny, Eiffelova věž se skrývá pod hladinou téměř celá a z legendární Cukrové homole v Riu se stal obyčejný kopec vystupující z vody. Proto Vatikán vysílá dva bratry na misi, která má jediný cíl: zachránit ze světa to, co z něj ještě zbylo. To jim ulehčí starobylý artefakt, pomocí kterého lze snížit hladinu oceánů. O artefakt však musí svést boj s přírodními živly a také s krutým padouchem, který by ho chtěl využít k ovládnutí celého světa.

Zloději ostatků – Vlastimil Vondruška
„Čtvrtý díl trilogie“ o mladém zemanovi, skvělém trubadúrovi a příležitostném obchodníkovi s ostatky Martinovi ze Stvolna se odehrává záhy po návratu z římské jízdy císaře Karla IV. domů. Martin nalézá svou manželku Johanku, kterou považoval za mr-tvou, jenže osvobodit ji z kláštera není snadné. Záhy pochopí, že vlastní minulosti nikdo neunikne. Stíny mrtvých jako by ožívaly. Rychle zjistí, že rod Rožmberků nezapomíná. Ale ani Martin není bez mocných spojenců. Císař Karel IV. ho chce postavit do čela poselstva, které má vyrazit do Svaté země ke Kristovu hrobu. Tím začíná dobrodružná cesta do Orientu, která se protáhne tak, jak nikdo ani ve zlém snu neočekával.

Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše – Naďa Dubcová
Jen ty nejlepší. A to je to, co právě držíte v ruce a nevíte, zda to máte koupit. Radím Vám, kupte. Možná se i zasmějete. a když ne, tak Vám to jistě zlepší náladu, jako mně, když jsem to psala.

Penelopea – příběh Penelopy 21. století – Lucie Jandová
Příběh o novodobé Penelopě vychází ze situace, kdy mladou ženu opustí její partner. Děj knihy se velmi volně a s notnou nadsázkou opírá o starověký mýtus o Odysseovi, avšak nezabývá se cestou hrdiny a jeho osudy, ale událostmi, které po dobu jeho nepřítomnosti prožívá jeho věrná žena. Současná Penelopa se rozhodne inspirovat svým jménem a čekat na Odysseův návrat. Ovšem ne nijak pasivně…

Hra o pizzu – John Grisham
V další ze svých kraších próz situovaných mimo právnické prostředí nás John Grisham po Trenérovi opět zavádí do zákulisí svého oblíbeného sportu amerického fotbalu. Rick Dockery, druhý záložní quarterback Cleveland Browns, zaviní prohru svého týmu v zápasu o titul mistra americké ligy a je okamžitě propuštěn. Jeho agent marně pátrá po týmu, který by byl po tomto fiasku ochoten Ricka angažovat. Nakonec uspěje, ale má to háček zájemce se ozval z Evropy, konkrétně z italské Parmy. Rick, Američan zvyklý na velká auta, golfová hřiště a floridské podnebí, se tak ocitá poprvé na starém kontinentu, v zemi pyšnící se historií, krásnými ženami a vynikajícím jídlem, v týmu parmských Panterů, amatérů odhodlaných porazit odvěkého rivala bergamské Lions a vybojovat se svou novou hvězdou poprvé titul domácího šampiona. Svižný a humorným stylem podaný příběh nepochybně potěší jak Grishamovy fanoušky, tak příznivce amerického fotbalu a v neposlední řadě milovníky Itálie se vším, co k ní patří.

Mandlová madona – Marina Fiorato
Bernardino Luini, oblíbený žák Leonarda da Vinciho, je pozván do Saronny, aby vyzdobil freskami místní kostel. Jeho oči spočinou na okouzlující mladičké urozené dívce Simonettě di Saronno a rozhodne se namalovat madonu podle ní… Lombardií na počátku šestnáctého století zmítají neustálé války, v jedné z bitev Simonetta ztratí milovaného manžela. Když se vzpamatuje ze zármutku z jeho smrti, zjišťuje, že jí navíc hrozí ztráta zadluženého rodového sídla. Křehká kráska se rozhodne bojovat a sehnat peníze za každou cenu. Třeba tak, že bude stát modelem pro madonu slavnému malíři… Mezi ní a malířem to od počátku jiskří a vzájemná nevraživost se posléze změní v lásku. Milostné vzplanutí však může v těch bouřlivých časech ohrozit nejen pověst, ale i život obou zamilovaných. Práce na fresce se chýlí ke konci, stejně jako Simonetina příprava nového nápoje z mandlí _ pověstného Amaretta di Saronno. Osudy všech hrdinů tak jako by neustále ovlivňoval mandlový sad u Simonettina sídla, i jeho plody, stejně hořkosladké jako její zakázaná láska.